Съхранение на архиви

Ако сте сред малцината щастливци, които никога не са губили информацията си (или поне част от нея), бързайте да си купите билет от лотарията или пуснете тото, защото сте огромен късметлия.

За голямо съжаление на потребителите няма абсолютно надеждни носители на информация. Твърдите дискове на компютрите отказват да работят, оптичните носители остаряват и се лющят, преносимите твърди дискове по идея са за пренос, а не за съхранение на информация, дори скъпите корпоративни решения като лентови устройства остаряват и се повреждат. Затова е от критично значение важната информация да се съхранява на поне две места. Но практиката показва, че повечето хора и фирми се замислят по въпроса едва когато изгубят ценна информация, чието възстановяване, ако изобщо е възможно, става бавно и струва много (ама наистина много).

От 2013 година предлагаме на своите клиенти да съхраняваме ценната им информация на нашите надеждни сървъри. При това цените започват от 3 лева на месец (ако информацията е до 50 GB).

Какво представлява услугата?

  • ежедневен backup на посочена от клиента информация;
  • информацията на нашите сървъри не се трие в продължение на една година;
  • в началото на всяка календарна година се свързваме с клиентите и ги предупреждаваме, че предстои “зануляване” на архива. Това означава, че синхронизираме информацията – каквото има при клиентите, абсолютно същото остава и в архива. Файловете, които клиентът е изтрил през последната година и които ние сме му пазили, биват изтрити и от архива. Обаждането от наша страна дава шанс на клиента за последно да си прегледа информацията и да ни потвърди, че архивът може да бъде “занулен”. Това се прави с цел да не се натрупва прекалено много излишна информация и съответно да не се плаща за съхранение на ненужна информация;
  • при желание от страна на клиента има възможност информацията му да бъде съхранявана и вечно;
  • няма ограничение за обема на съхраняваната информация. Тъй като услугата е предплатена (плаща се в началото на календарната година), ако се надхвърли заявеното място може да се наложи допълнително плащане, но това става след разговор с клиента – дали не е преценил нещата в началото на годината и ще доплати, или ще изтрие част от информацията, за да се побере в договорените обеми. (Често срещана грешка е някой да си запише филма точно в папката, която се архивира при нас);
  • с всеки корпоративен клиент се подписва Договор за конфиденциалност;
  • услугата ни е изключително достъпна – цената за всеки започнати 50 GB е 36 лева на година;

Вече ни се довериха повече от 50 компании и няколко десетки частни лица.